Τηλεδιάσκεψη των Ολυμπιακών Επιτροπών της Ευρώπης με τον Τόμας Μπαχ

Συνέχεια στις επαφές της με τους διάφορους φορείς του Ολυμπιακού Κινήματος έκανε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, με τηλεδιάσκεψη με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ) της Ευρώπης, με θέμα συζήτησης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αθλητική κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, τόνισε ότι είναι ενήμεροι για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες, λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Επανέλαβε ότι η ΔΟΕ είναι δεσμευμένη στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ενώπιων των ηγετών του G7, ότι «θέλουμε να διοργανώσουμε με τέλειο τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως απόδειξη ότι η ανθρώπινη φυλή μπορεί να κατακτήσει το νέο κορωνοϊό».

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ενώπιων των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών ότι δεν υπάρχει λόγος να παρθούν δραστικές αποφάσεις με περισσότερο από τέσσερις μήνες μέχρι την έναρξη των Αγώνων. Είπε ότι η ΔΟΕ ως υπεύθυνη οργάνωση, θα συνεχίσει να προσεγγίζει το θέμα με ηρεμία και σε απόλυτη συνεργασία με τις Αρχές και ακολουθώντας τις οδηγίες της Ομάδας Εργασίας, την οποία η ΔΟΕ σύστησε τον Φεβρουάριο και αποτελείται από την ίδια, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020», την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας και την Κυβέρνηση της Μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο.

Ακολούθως, ο κ. Μπαχ αναφέρθηκε στο βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αθλητές, που είναι η προετοιμασία για τους Αγώνες και η πρόσβαση στη διαδικασία πρόκρισης. Τόνισε ότι η ΔΟΕ θα ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου Αναθεωρημένα Κριτήρια Πρόκρισης, ενώ για το δρόμο προς το Τόκιο, στάθηκε σε τρία σημεία:

  1. Όλες οι κάρτες πρόκρισης που έχουν δοθεί, που είναι συνολικά το 57% των θέσεων των Αγώνων, θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς αλλαγές.
  2. Θα στηριχθεί η προσπάθεια συμμετοχής των αθλητών σε προκριματικούς αγώνες που δεν έχουν αναβληθεί.
  3. Οι αναγκαίες αλλαγές σε συστήματα πρόκρισης και ο διαμοιρασμός των υπόλοιπων θέσεων θα στηριχθούν σε α) αγωνιστικά αποτελέσματα (παγκόσμιες κατατάξεις ή ιστορικά αποτελέσματα) και β) να αξιοποιηθούν όπου είναι δυνατόν οι σημερινές καταστάσεις των διαδικασιών πρόκρισης.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα αθλητές από διάφορες χώρες να προπονηθούν απρόσκοπτα, λόγω των περιορισμών που έθεσαν τα κράτη, ήταν κάτι που αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των ΕΟΕ και της ΔΟΕ. Ο κ. Μπαχ ζήτησε συνεχή ενημέρωση από τις Ολυμπιακές Επιτροπές για την κατάσταση στις χώρες τους και τους συνέστησε όπως προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα μέσα από διάλογο με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης ομόφωνα ενέκριναν τον τρόπο χειρισμού της ΔΟΕ.

Πηγή: Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *