Ψυχολογική διαχείριση του COVID-19 από αθλητές και προπονητές

Η Φρόσω Πατσού, ψυχολόγος και συνεργάτιδα του ΣΕΓΑΣ έγραψε πρόσφατα ένα πολύ σημαντικό άρθρο για το πως πρέπει οι αθλητές να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τώρα που δεν έχουν τη δυνατότητα και να γυμναστούν, όπως θέλουν. Η παλιά πρωταθλήτρια επανέρχεται και μετά από τις οδηγίες που έδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Αθλητικής Ψυχολογίας, της οποίας είναι μέλος, επανέρχεται και έγραψε για το Trackfieldcy ένα άρθρο που αφορά εκτός τους αθλητές και τους προπονητές.

Η αθλητική ψυχολόγος Φρόσω Πατσού

Όλοι οι αθλητές αυτές τις στιγμές αισθάνονται τον αντίκτυπο του κορονοϊού COVID-19. Τα αθλητικά γεγονότα ακυρώνονται και οι αγωνιστικές εγκαταστάσεις κλείνουν. Οι αθλητές, οι προπονητές και οι γονείς ανησυχούν και προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ότι συμβαίνει.

Χωρίς live αθλητικά γεγονότα οι πληροφορίες για ενημέρωση επικεντρώνονται στην πανδημία του Coronavirus, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τις ανησυχίες όλων. Οι επαγγελματίες υγείας και οι οργανώσεις ψυχικής υγείας συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων αυτής της εξαιρετικά ρευστής κατάστασης μέσω της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Μερικά από τα πιο κοινά συναισθήματα είναι ο φόβος, το άγχος, η απώλεια, η ανακούφιση, η σύγχυση, η απογοήτευση, η εξάντληση, η απογοήτευση και ο θυμός.

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Αθλητικής Ψυχολογίας προσπαθώντας να στηρίξει τους αθλητές και αναγνωρίζοντας ότι στην τρέχουσα κατάσταση, είναι φυσιολογικό οι αθλητές να αισθάνονται ένα συναισθηματικό rollercoaster καθώς η διαρκής εισροή πληροφοριών, οι αλλαγές στην καθημερινότητα και η αβεβαιότητα φέρουν συνεχή σκαμπανεβάσματα στη διάθεση τους εξέδωσε τις ακόλουθες οδηγίες:

Για αθλητές

Βάλτε σε προτεραιότητα τις βασικές σας ανάγκες

Σύμφωνα με την πυραμίδα του Maslow φροντίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες όπως τροφή, νερό, στέγαση, ρούχα, ύπνο και υγεία. Για όλους αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τους περισσότερους δεν έχει γίνει επαρκή προετοιμασία. Για μερικούς, οι βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα, το νερό και το καταφύγιο είναι καθημερινές πολυτέλειες και σπάνιες κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης κρίσης.

Διατηρήστε τη διαδικτυακή επικοινωνία

Ενώ σήμερα είμαστε περιορισμένοι στην ικανότητά μας να έχουμε αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο, χρησιμοποιήστε διαδικτυακά μέσα όπως το κείμενο, το FaceTime, το Skype, το Zoom, τα κοινωνικά μέσα ή άλλα είδη τεχνολογίας για να παραμείνετε συνδεδεμένοι.

Μείνετε ενημερωμένοι

Όλοι αντιμετωπίζουμε μεγάλη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας και να εστιάζουμε σε αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε. Βασιστείτε στην προηγούμενη εμπειρία σας, στις δυνάμεις σας και στο σύστημα υποστήριξης σας για να ανταποκριθείτε με ανθεκτικότητα και ψυχραιμία.

Παρακολουθήστε την πνευματική και ψυχική σας υγεία και μιλήστε γι΄ αυτά που νιώθετε

Προσδιορίστε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε και που αισθάνεστε ότι μπορεί να είναι πηγές υποστήριξης και καθοδήγησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μείνετε σε επαφή με τον προπονητή και τους συμπαίκτες σας μέσω βίντεο και κοινωνικών μέσων.

Εξετάστε πώς θέλετε να συνεχίσετε να ασχολείστε με το άθλημά σας

Χρησιμοποιείστε τον παραπανίσιο ελεύθερο σας χρόνο για να ξεκουραστείτε και να ανακάμψετε, να εμπλακείτε σε άλλα ενδιαφέροντα, να διαχειριστείτε σχολικές ή εργασιακές δεσμεύσεις ή / και να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας ή να διατηρήσετε το επίπεδο φυσικής κατάστασης σας. Συζητήστε με τον προπονητή σας για να αναθεωρήσετε τους στόχους και τις προσδοκίες σας.

Θυμηθείτε το “γιατί”

Ακόμη και αν δεν υπάρχει αγωνιστικό πλάνο στον ορίζοντα θυμηθείτε ξανά το «γιατί» κάνετε προπόνηση και συμμετέχετε σε αγώνες. «Γιατί» ξεκινήσατε και «γιατί» συνεχίζετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε θετικοί και παρακινημένοι.

Εστιάστε στη σωματική και πνευματική προπόνηση

Συνεχίστε να βελτιώνετε την ευλυγισία, τη δύναμη και την ψυχολογία σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ρωτήστε τον προπονητή σας για το τι μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε και άλλο τη φυσική σας κατάσταση από το σπίτι και μην ξεχνάτε να εργάζεστε για τη βελτίωση των πνευματικών και ψυχολογικών σας δεξιοτήτων και ικανοτήτων όπως η εμπιστοσύνη, η προσοχή, ο καθορισμός στόχων, η χαλάρωση ή η νοερή απεικόνιση.

Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα

Επαρκής ύπνος και σωστή διατροφή βοηθούν στη διατήρηση της καλή υγείας αλλά και ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης.

Για τους προπονητές

Μείνετε συνδεδεμένοι

Προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά με την ομάδα και τους αθλητές σας. Αναγνωρίστε ότι είστε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή τους, που εμπιστεύονται και είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τα συναισθήματα, τις ανασφάλειες, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους αυτή τη στιγμή. Όσο περισσότερο μπορείτε, δημιουργείστε χώρο για να μοιραστείτε τι συμβαίνει μαζί τους, ακούστε και ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Αναγνωρίστε τη διαφορετικότητα του κάθε αθλητή

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι για ορισμένους αθλητές μπορεί να είναι δύσκολο να προπονηθούν μόνοι τους, γιατί τα κίνητρά τους συνδέονται στενά με τα συναισθήματα της ομάδας και των συναθλητών τους, ενώ, άλλοι μπορεί να αισθάνονται ματαιωμένοι εξαιτίας της αδυναμίας τους να ολοκληρώσουν την αθλητική τους σεζόν. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι μπορεί να νιώσουν ένα αίσθημα ανακούφισης αν είναι τραυματισμένοι, εξουθενωμένοι ή έχουν υψηλό άγχος για την απόδοση τους.  Όλα αυτά βεβαίως επηρεάζουν τα κίνητρα τους και είναι σημαντικό να τους παρέχετε την κατάλληλη καθοδήγηση.

Φτιάξτε εξατομικευμένα προγράμματα προπόνησης

Με βάση τις ανάγκες τους βοηθήστε τους να παραμείνουν προσκολλημένοι στην άσκηση και στην προπόνηση τους και ενθαρρύνετε τους να εμπλακούν σε διαδικασίες με αποστολή ερωτήσεων σχετικά με το άθλημα τους, βιβλία για ανάγνωση ή video με τεχνικά χαρακτηριστικά του αγωνίσματος τους.

Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση για εκείνους

Η αντίδραση σας τη συγκεκριμένη στιγμή της κρίσης είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ψυχραιμίας και την εγρήγορση των αθλητών σας. Μιλήστε με άλλους συναδέλφους σας για τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους φόβου σας και παραμείνετε θετικοί και ενθαρρυντικοί.

Φρόσω Πατσού

Ph.D, M.Sc Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου – OLY

www.idealpsychology.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *