Ο Έλιουντ το πίστεψε! Εσύ; | του Αντρέα Κίσσα

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού ζήσαμε το Σάββατο που μας πέρασε, όπου ο Κενυάτης Eliud Kipchoge και οι 41 λαγοί του, ολοκλήρωναν τις τέσσερις στροφές του πάρκου Pater στην Βιέννη και την συνολική απόσταση των 42,195 μέτρων, σε 1:59.40.

του Αντρέα Κίσσα

Mε αυτό τον τρόπο έσπασε το φράγμα των δύο ωρών και καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου. Πρόκειται για ένα τεράστιο κατόρθωμα, το οποίο μέχρι πρόσφατα έμοιαζε άπιαστο. Πρόκειται για ένα όνειρο το οποίο επιχειρήθηκε (από το ίδιο πρόσωπο) για πρώτη φορά το 2017 στην πίστα της Monza με το χρονόμετρό να σταματά μόλις εικοσιπέντε δευτερόλεπτα αργότερα από τον προκαθορισμένο χρόνο.

Kenya’s Eliud Kipchoge, the marathon world record holder, celebrates after a successful attempt to run a marathon in under two hours in Vienna, Austria, October 12, 2019.

Με αφορμή αυτό το ιστορικό ρεκόρ και αισθανόμενος τυχερός που το παρακολούθησα, νιώθω την ανάγκη να δώσω έμφαση σε κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα στον δρόμο προς την επίτευξή του. Κατά την διάρκεια του αγώνα αλλά και πριν από αυτόν, ο Eliud Kipchoge και η ομάδα του έστειλαν μηνύματα ομαδικότητας και αθλητοπρέπειας.

Ξεκινώντας με το πρώτο και ίσως σημαντικότερο στοιχείο είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας αλλά και η στάση που κρατά ο Eliud Kipchoge εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για στοιχεία του χαρακτήρα του τα οποία ο ίδιος βγάζει προς τα έξω! Ένας άνθρωπος πολύ σεμνός και ταπεινός, καθόλου επηρεασμένος από τα οφέλη που φέρνουν οι τεράστιες επιτυχίες που έχει ήδη στο βιογραφικό του, παρουσιάζεται πάντα γεμάτος όρεξη για σκληρή δουλειά. Είναι βέβαιο ότι το αγώνισμα του μαραθωνίου δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο πρεσβευτή.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος αφήνει πίσω του τα οικονομικά οφέλη των επιτυχιών του, παραμένει ατόφιος, αγνοώντας όσα “καλά” ξεδιπλώνονται μπροστά του. Την ίδια ώρα, παραμένει πιστός στον τόπο που μεγάλωσε, αφοσιωμένος στην κοινότητα που τον καλλιέργησε, ενώ, συνεχίζει να διατηρεί ένα απλό και λιτό τρόπο ζωής, δίπλα στην οικογένειά του και σε όλους όσοι τον αγάπησαν και στον στήριξαν πριν γίνει αυτός που είναι σήμερα.  

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό σημείο είναι η ίδια η πίστη που έχει στον εαυτό του αλλά και η δύναμη  που κρύβει το σλόγκαν που έχει σαν άνθρωπος.

NO HUMAN IS LIMITED!

Ένα σλόγκαν που πραγματικά το πιστεύει, το στηρίζει με την καρδιά του και επιθυμεί να το μεταδώσει σε όλους τους ανθρώπους. Είναι για όλους μας ένα παράδειγμα, ώστε, να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στον ίδιο μας τον εαυτό και τις δυνατότητές του, να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχουν όρια και ότι όλα βρίσκονται στο μυαλό μας. Το έργο το βλέπεις ζωντανά μπροστά σου!

Ο Έλιουντ μετουσιώνει τα λόγια του σε πράξεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να φτάσει όπου τον παίρνουν τα όνειρά του. Όσο άπιαστα κι αν φαίνονται. Όσο κι αν τρομάζουν. Αν πραγματικά το πιστέψουμε, μπορούμε να τα κάνουμε πραγματικότητα. Ο ίδιος στην συνέντευξή του μετά τον αγώνα εξέφρασε την πίστη του δηλώνοντας ότι περιμένει αρκετοί πλέον να σπάσουν το φράγμα των δύο ωρών!

Ένα ακόμη ιδιαίτερο και σπουδαίο μήνυμα που στέλνει ο Έλιουντ είναι η έννοια  της ομάδας και επιλογή της, δηλαδή, η επιλογή αυτών, οι οποίοι θα μας περιτριγυρίζουν στον αγώνα μας. Ο Eliud Kipchoge καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας τους αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του μετά τον αγώνα τονίζει ανελλιπώς την σημασία της ομάδας. Εκφράζει, ταυτόχρονα, την ευγνωμοσύνη του να είναι το πρωταγωνιστικό μέλος αυτής της ομάδας. Ποτέ δεν αναφέρεται στο εγώ αλλά στο εμείς. Βάζει μπροστά ΠΑΝΤΑ την ομάδα του, τους φίλους του, την οικογένειά του. με δικό του πρόσωπο να έρχεται πάντα δεύτερο!

Η επιτυχία σε μεγάλο ποσοστό καθορίζεται από αυτούς που έχουμε δίπλα μας αλλά και την ενέργεια τους. Αν το πιστεύεις εσύ πρέπει να το πιστεύουν κι αυτοί. Όλα είναι αλληλένδετα. Κύρια συστατικά της ομάδας είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα και ο σεβασμός. Η λειτουργία της ομάδας καθρεφτίζεται στους πανηγυρισμούς του ιστορικού γεγονότος. Οι δρομείς ξέφρενοι στους δρόμους. Η οικογένειά του Έλιουντ στους δρόμους. Οι φίλοι του τους στους δρόμους. Η Κένυα στους δρόμους. Όλοι τους βίωσαν έντονα τον αγώνα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

People celebrate as they watch a screen as Eliud Kipchoge, the marathon world record holder, run a marathon in under two hours in Vienna, Austria, at the Karura forest in Nairobi, Kenya October 12, 2019.

Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να δει κανείς ποιοι έγραψαν την ιστορία. Ένα επίτευγμα, πίσω από το οποίο βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται από μία ήπειρο που υποφέρει από τρομερή φτώχεια. Έναν γεωγραφικό χώρο που μας αποδεικνύει περίτρανα ότι αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που της δίνεται. Είναι γεγονός ότι χρειάστηκαν πολλά μέσα για να επιτευχθεί ο άθλος, αλλά η ουσία βρίσκεται στο αποτέλεσμα. Οι πλείστοι από την ομάδα που έτρεξαν πλάι του για την επίτευξη αυτού του ρεκόρ διαβιούν στην Κένυα.

Το μήνυμα; η ουσία βρίσκεται μέσα μας. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Τα απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας είναι η πίστη, η θέληση και η σκληρή δουλειά. Συστατικά, τα οποία συναντούμε καθημερινά στην ζωή μας και τα οποία μετατρέπουν τους εαυτούς μας στις καλύτερες τους εκδοχές, δυνατότερους και ανθεκτικότερους.  Ο Eliud Kipchoge και η ομάδα τους μας έδειξαν τον δρόμο. Όλοι όσοι παρακολούθησαν το ιστορικό γεγονός, ήρθαν αναμφίβολα αντιμέτωποι με τις κοινωνικές προεκτάσεις της μεγάλης επιτυχίας.

Ένας δρόμο γεμάτος νέα ρεκόρ, που υπάρχει για όλους. Ξεπερνώντας τον ίδιο μας τον εαυτό, τα ίδια μας τα όνειρα. Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε το πίστεψε. Εσύ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *